Chiar daca Bucurestiul a fost invadat de patiseriile de inspiratie frantuzeasca, romanii se pare ca se dau in vant dupa delicatesele turcesti.
Muhammet Tastan (28 de ani) este in Romania de mai bine de 18 ani si a invatat "meserie" de la tatal sau care deschidea, la inceputul anilor ’90, una dintre primele fabrici de paine "turceasca" din Capitala. A facut din cofetarie o pasiune si si-a propus sa aduca si in Romania arta cofetarilor turci, maestri in preparea delicateselor insiropate specifice tarii celor doua continente. "Intotdeauna mi-am dorit sa am cofetaria mea proprie, dar mereu am ezitat sa fac acest pas. Anul trecut, m-am hotarat sa deschid laboratorul de productie din Pipera", povesteste Muhammet.
Comenzi la pachet
A fost doar inceptul. Unitatea de productie din Pipera (500 de metri patrati), care are si o zona de servire, a fost urmata rapid, in numai o jumatate de an, de doua locatii proprii si o franciza. Muhammet intentioneaza sa vanda inca doua francize anul acesta si zece in 2011. "Intentia mea este de a deschide cofetarii turcesti peste tot in zonele importante din Bucuresti deoarece nu prea exista acest gen de cofetarii la noi si am constatat ca produsele se vand foarte bine", detaliaza proprietarul Istanbul.
Cele patru locatii din Pipera, Bucur Obor, bulevardul Decebal si franciza din Mihai Bravu sunt tranzitate zilnic de circa 600 de clienti si cu toate ca sunt prevazute si cu spatiu de servire si terase (circa 350 de locuri), majoritatea vanzarilor provin din comenzile la pachet. De exem - plu, la cofetaria din bulevardul Decebal, doar 30% din totalul vanzarilor se realizeaza in store, iar la locatia din Pipera, procentul scade catre 10 %. O proportie egala intre vanzarile la pachet si cele in store se inregistreaza doar la cofetaria din Obor. "De fapt, asta mi-am si propus: sa vand cat mai mult la pachet. Mi-am zis insa sa fac si spatii de ca fenea pentru un aspect elegant al locatiilor", explica Muhammet. Potrivit acestuia, pana in momentul de fata, investitia totala in locatiile proprii s-a ridicat aproximativ la 700.000 de euro. In acelasi timp, investitia intr-o franciza poate varia intre 40.000 si 80.000 de euro, in functie de marimea spatiului.
Ingrediente de "acasa"
Laboratorul din Pipera produce zilnic peste 1.500 de preparate de cofetarie, patiserie si brutarie, iar numarul sortimentelor depaseste 500. Lista include traditionalele baclavale (peste 30 de sortimente - cu nuca, fi stic, cacao, alune de padure, lapte etc) si cataifuri, retete proprii de savarina cu ciocolata si banane si continua cu rulade colorate, cu visine sau capsuni, ciocolata, vanilie sau caramel, prajituri cu fructe, torturi, fursecuri dulci sau sarate, covrigi si placinte, specialitati din paine, sortimente de rahat si bomboane. Nu lipseste nici inghetata specifica turceasca Maras (care poarta numele localitatii unde a fost produsa prima data).
Cea mai mare parte a ingredientelor este adusa din Turcia, respectiv faina, unturile, frisca, fisticul, alunele de padure ori pralinele, atat din cauza faptului ca nu se gasesc pe piata locala, dar si pentru gustul autentic necesar pentru ca retetele sa-si pastreze savoarea specifica. Chiar si apa, ceaiurile, racoritoarele si ayranul sunt aduse din Turcia. Tot din acest motiv, Muhammet a preferat sa angajeze si cofetari turci pentru unitatea de productie din Pipera.
O data cu extinderea numarului de locatii, proprietarul Istanbul s-a lovit de problema lipsei fortei de munca. Cei 50 de angajati ai companiei acopera la limita necesarul de personal, principalele puncte neacoperite fiind partea de productie, vanzari si servire in locatii.
Multumit de ceea ce a realizat pana acum, Muhammet spera sa-si extinda afacerea in special in Bucuresti si in localitatile apropiate. "Produsele trebuie sa ajunga proaspete la punctele de livrare, in maximum doua ore de transport de la laborator, astfel ca nu ma voi extinde decat acolo unde distanta imi permite acest lucru", incheie proprietarul cofetariilor Istanbul.
Am fost in Pipera,am mancat ingheta este fabuloasa,cofetaria f curata si linistita.
RăspundețiȘtergereDacă ai avut probleme financiare, atunci este timpul să zâmbești. Trebuie doar să îl contactați pe domnul Benjamin cu suma pe care doriți să o împrumutați și perioada de plată care vi se potrivește și veți avea împrumutul dvs. în mai puțin de 48 de ore. Am beneficiat doar pentru a șasea oară de un împrumut de 700 de mii de dolari pentru o perioadă de 180 de luni, cu posibilitatea de a plăti înainte de expirarea termenului. Faceți legătura cu el și veți vedea că este un om foarte cinstit, cu inimă bună. Acest e-mail este lfdsloans@lemeridianfds.com, iar numărul său de telefon WhatApp este + 1-989-394-3740
RăspundețiȘtergere