luni, 17 iunie 2013

Despre baklava.....un deliciu turcesc

           Cuvântul baklava este atestată pentru prima dată în limba engleză în 1650, un împrumut de la cuvantul de origine otomana باقلوا . Numele baklava este folosit în mai multe limbi, cu variații fonetice și ortografie minore.
           Baclavaua e un desert foarte dulce si popular in locuri care erau, pe vremuri, sub dominatia Imperiului Otoman, in Asia si in zonele apropiate.  Asadar, poti gasi baclava usor in Turcia, in Balcani, in marea parte a lumii Arabei, Iran, Caucaz, Afghanistan si Asia Centrala.
          Istoria baclavalei nu e foarte bine documentata si reteta a fost atribuita multor popoare,insa originea acesteia are la baza o reteta originala turceasca, fiind preparata pentru primele dati la bucataria imperiala a Palatului Topkapi.
          In Turcia, orasul Gaziantep,considerat orasul natal al baclavalei, e faimos pentru baclavaua sa,astfel 2008, turcii au patentat denumirea de “Antep Baklava”. Tot in aceasta zona se gaseste si cel mai bun fistic care este folosit la prepararea baclavalei.
          La început, baclavaua era servită numai la ocazii speciale, de obicei de cei mai bogaţi care îşi puteau permite un asemenea desert .  În scurt timp însă, aceasta a devenit dulcele preferat  în întreaga regiune.
         Fiecare popor care a preluat reţeta şi-a pus pe rând amprenta, urcând baclavaua pe un piedestal al rafinamentului. 


         Baclavaua este, practic, o prăjitura formată din straturi suprapuse de foi de aluat foarte subţiri(55 foi din aluat subtire), în care a fost presarat din belşug miez pisat de fistic şi/sau nucă.  Înainte de coacere, aluatul se taie în bucăți regulate, de multe ori paralelograme (pastilă-formă), triunghiuri, sau dreptunghiuri . Se adaugă miere de albine  pentru ca, la final, când prajitura a fost rumenită la cuptor, peste toate să se adauge o porţie consistentă de sirop sau de apă de trandafiri. Rezultatul este fabulos… dovandă fiind aria largă de răspândire a acestui desert.  In multe părți din Turcia, baclava este de multe ori acoperita cu kaymak sau, în timpul verii, inghetata (aroma din crema de lapte numita "Kaymakli dondurma")
 
            Cofetaria Istanbul functioneaza din anul 2009, laboratorul propriu este situat in cartierul Pipera iar produsele sunt pregatite dupa retete traditionale turcesti si  sunt comercializate atat in locatiile proprii cat si in cele ale partenerilor nostri
            Aici puteti gasi o gama variata de baclavale,cu fistic,nuca,alune,ciocolata preparate de patiseri priceputi si cu o vasta experienta in domeniu.  Fisticul de calitate foarte buna folosit la prepararea acesteia este adus din Turcia(zona Gaziantep) avand proprietati benefice pentru organism(calciu,magneziu,vitamina A).  Deasemenea aici puteti gasi faimoasa baclava cu kaymak,bine insiropata si gustoasa,un deliciu rar gasit in locatiile turcesti din Romania.  
          In locatia noastra veti fi intampinati de catre personalul nostru cu zambetul pe buze si dornici de a va veni in ajutor in alegerea produselor noastre.
         Va invitam sa gustati din produsele noastre si asteptam parerile voastre si pe facebook https://www.facebook.com/CofetariaIstanbul.Pipera
         

Un comentariu:

  1. Hotel Casino El Cortez - MapYRO
    Casino 청주 출장안마 El Cortez in El Cortez is a 경상남도 출장마사지 hotel and casino located off the San Pablo River in 제주도 출장샵 El Cortez. It has a total 양주 출장마사지 of 2,500 rooms and suites, ranging from 2,000 안동 출장안마

    RăspundețiȘtergere